|
Socjolog.pl psychologia,socjologia,psychologia społeczna,antropologia,politologia,zachowania w organizacji
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Czw Gru 15, 2005 8:23 pm Temat postu: "psychologia społeczna(social psychology)... |
|
|
Psychologia społeczna(social psychology),dział psychologii zajmujący się tymi aspektami zachowania ludzkiego,które dotyczą jednostek i ich relacji z innymi osobami,grupami,instytucjami społecznymi i społeczeństwem jako całością. Klasyczna dzisiaj definicja G. Allporta określa psychologię społeczną jako dyscyplinę, która 'stara się zrozumieć i wyjaśnić, w jaki sposób na myśli ,uczucia i zachowania jednostek wpływa rzeczywista,wyobrażona lub przypuszczalna obecność innych'. Między psychologią społeczną a innymi naukami społecznymi,zwłaszcza socjologią dokonuje się swobodna wymiana idei,modeli i metod. Intensywność tej wymiany jest tak znaczna,że niekiedy trudno rozróżnić te dwie dziedziny. Zdaniem niektórych autorów socjologia zaczyna od poziomu społeczeństwa, kierując się ku jednostce, podczas gdy psychologia społeczna porusza się w kierunku odwrotnym;ponieważ jednakże obie dyscypliny angażują najwięcej sił i środków w obszarze pośrednim,trudno o jednoznaczne rozróżnienie między nimi"("Słownik psychologii" Arthur S. Reber; Wydawnictwo Naukowe SCHOLAR Sp. z o.o. Warszawa 2002 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pon Sie 28, 2006 10:16 am Temat postu: |
|
|
:twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :oops: :oops: :oops: :shock: :P :!: :?: :idea: :arrow: :arrow: :lol: :o :shock: |
|
Powrót do góry |
|
 |
jaskiniowiec Gość
|
Wysłany: Pią Lut 09, 2007 7:03 pm Temat postu: ha ha ha |
|
|
dobra zabawa |
|
Powrót do góry |
|
 |
Vita.Ivanova Gość
|
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 2:18 am Temat postu: "psychologia społecznasocial psychology |
|
|
No właśnie... Mój ambitny plan to nauczyć się psychologii społecznej w dwa dni. Wykonalne?
Dla studenta ISNSu wszystko jest wykonalne, wiem wiem, ale rady, na co zwracać uwagę podczas nauki zdecydowanie pomogłyby w wykonaniu... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|